>>蕭x元有一百種叻處及正義感....,但衰嘢呢?
有一樣嘢佢係打唔甩嘅,
就係大話精,無論在生意上、政治上,或八卦上,
真係無咁嘅必要(講大話),呢個人係咪有D唔正常?<<

聽到人咁說,有點兒感概。

老蕭昨晚講美國佬印六千億(US$)銀紙,唔多,中共都印咗69萬億銀紙。
我都嚇了一跳,       

老蕭最不好的地方是,總要加一句:「咁基本的嘢,點解無一個經濟學家知道呢?」

老蕭點解唔諗下點解呢?
INSAFE System
關閉

29 個回復

倒序瀏覽
點解無一個專家鋤中共而鋤美國呢?

於是我去click下google,結果:
--------------------------------------------------------------------------
王國剛:不要混淆貨幣統計與貨幣供應的概念
2010年11月13日 02:52中國經營報
劉曉午

10月份CPI達到了4.4%,創下年內新高,“通貨膨脹”又成為人們熱議的話題。對此,中國社會科學院金融所所長王國剛有著自己的獨特看法。

《中國經營報》:9月份M2餘額達到69萬億元,現在市場熱議貨幣供應量超發,你如何理解?

王國剛:貨幣統計與貨幣供應兩者是不一樣的概念。我們的貨幣統計有M0、M1、M2,很多人認為這就是貨幣供應。在貨幣統計中,M0是央行發行的貨幣,叫貨幣供應量,大家使用的各種現金都屬於M0的範籌;M0加上機構的活期存款,就是M1;M1加上准貨幣叫M2 。准貨幣主要包括機構定期存款、城鄉居民儲蓄存款和財政存款。這就意味著,M2減去M0,剩餘的部分全是存款。以今年9月份為例,M2餘額為69萬億元,M0是4萬億元,那麼兩者之差是65萬億元,這65萬億元是存款,而不是央行發行的貨幣。

居民儲蓄存款2010年9 月底為30多萬億元,65萬億元中有30多萬億元是居民存款。居民存款當中,有18.5萬億元是定期存款,有11.8萬億元是活期存款。當居民都把錢存到銀行裏,試想當大家都不買東西,這對物價是什麼影響,是抬高物價,還是抑制物價?顯然是後者。

如果我們簡單地把M2當成貨幣供應量,討論與物價的關係,這可能過於簡單了。教科書上說,過多發行貨幣會引起物價上漲,這個理論沒有問題。而我們剛才討論的是貨幣統計而不是貨幣供應。最直接的問題是,當大家把錢存到銀行不消費時,物價會受到抑制。

因此從這個角度來看,講中國貨幣超量發行就是錯誤的說法。根本的問題是中國儲蓄率增加,活期存款增多,不論是居民、企業還是政府層面,直接表現在銀行存款的增加。從這個角度來說,不是央行發行貨幣多了,而是在經濟運行過程中,表現為M2的各經濟主體的存款多。這是央行不可控制的,因為不可能禁止存款。

……..
(下略)

http://finance.ifeng.com/news/sp ... 01113/2877443.shtml
回復 使用道具 舉報
sniper1227 VIP

Good, thanks for sharing....  
回復 使用道具 舉報
實情是,中共直至九月份發行貨幣M0(俗稱印銀紙)4萬億,蕭x元就屈中共發行69萬億!會差咁遠?

大家都有記憶,兩年前金融海嘯,中共祭出4萬億(for 4年)救市(寬鬆銀根,即寬鬆借貸),何來會跳出69萬億的數字出來呢?

蕭x元連貨幣統計同貨幣供應都分不開,是講大話定無知?很難想像用無知同蕭x元等同起來。或者係:反共反到short咗,但,對著幹唔好對著喪呀---蕭的錯誤概念來自大陸貼文!

又由反共變為反中,話外國人打中國,死得人少,中日戰争都濕濕碎,太平天國就死七千x百x十萬人----蕭連十萬數都記得!太平天國死七千萬說法來自大陸貼文!蕭一直鬧大陸又信哂大陸嘢,呵呵,(維基話太平天國死兩千多萬) 。

劉翁要考慮退出節目了,個老細係喪的!
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2010-11-13 16:31:00
話老蕭係喪的,用個屎忽諗吓都知:中共假如印69萬億,人民幣點會升值?美元大眨,又點會唔係美國加印8千億us(5萬億),?

老蕭仲懶有智慧咁講:to be fair,呢69萬億只流通於大陸!-----思想混亂,貽笑大方!

我諗老蕭第日可以免講經濟了!睇吓下禮拜一節目中,佢會唔會認錯及糾正?
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2010-11-14 16:32:00
冇人應帖?唔知農莊班動物睇唔睇到呢一欄?
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2010-11-15 16:32:00
andy8998 尊貴會員
>>話老蕭係喪的,用個屎忽諗吓都知:中共假如印69萬億,人民幣點會升值?美元大眨,又點會唔係美國加印8千億us(5萬億),?

老蕭仲懶有智慧咁講:to be fair,呢69萬億只流通於大陸!-----思想混亂,貽笑大方!
我 ... 人地咪講m2 law...<<

你唔好是但係網上搵d野去反駁~自己,聽清楚人地講咩,去分析下搵下資料,
諗清楚咩係m1,m2,m3.
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2010-11-15 16:32:00
唔,有兩位擁蕭派出來撑蕭,不過聾嘅都聽得出當日佢講嘅無疑係M2(貨幣供應量) ,仆街的地方係佢將M2當M0吖馬,當貨幣供應量當係印銀紙吖馬。

聾嘅都聽得出當日佢講嘅argument,切入點係,「點解將美國量化寬鬆睇成罪魁禍首呢?…中國的貨幣供應今年就升到69萬億…」,跟住他就將69萬億貨幣供應當成印銀紙來評論,聽下佢講咗幾多句「印」字,什麽「陰司紙」,快必就搭口「廁紙」… 。

最恐佈的地方是,老蕭毫無M0概念。2010年9月止,中國M0(印銀紙)僅4萬億。最最最搞笑係,老蕭自己問自己:(大意)「69萬億只流通中國國內,水浸自己…。但又不見大幅度通帳(4%),真係佛利民翻生都解釋唔到…。」
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2010-11-15 16:33:00
FORO_W 新手

>>唔,有兩位擁蕭派出來撑蕭,不過聾嘅都聽得出當日佢講嘅無疑係M2(貨幣供應量) ,仆街的地方係佢將M2當M0吖馬,當貨幣供應量當係印銀紙吖馬。

聾嘅都聽得出當日佢講嘅argument,切入點係,「點解將美國量化寬鬆睇成 ... <<

老蕭會當M2 = M0 ?  
回復 使用道具 舉報
admin 管理員 2010-11-15 16:33:00
又一個聾嘅或扮聾嘅。
回復 使用道具 舉報
123下一頁